Üdvözlő Bónusz - Welcome Bonus

A regisztrációs bónusz fogalma már ismerős lehet azok számára, akik tapasztalt szerencsejátékosok, ha viszont kezdő vagy, akkor megeshet, hogy nem vagy biztos benne, mit is takar a regisztrációkor kapott befizetés nélküli üdvözlő bónusz, azaz a no deposit welcome bonus. A népszerű online kaszinók gyakran kínálnak kedvező üdvözlő bónuszt az újonnan szerzett látogatóiknak, hogy ezzel elcsábítsák őket a kaszinó kipróbálására. A játékos szemszögéből mindez rendkívül vonzónak tűnhet, hiszen az üdvözlő bónusz befizetés nélkül ingyen pénzt és ingyen pörgetést jelent, melyek segítségével lehetősége nyílik már a regisztrációt követően hatalmas nyereményekre szert tenni. De vajon mi mindenre érdemes odafigyelned, hogy meg tudd különböztetni a nagylelkű és a kevésbé kedvező ajánlatokat egymástól? Cikkünkben kitérünk mindenre, amit kezdőként tudnod kell.

Mi az az üdvözlő bónusz?

A hagyományos, szárazföldi kaszinóktól eltérően az online kaszinók esetén nincsenek földrajzi korlátozások, amelyek megakadályozhatnák a játékost attól, hogy pénzét az egyik online kaszinóból a másikba helyezze át. Éppen ezért a kaszinó platformoknak – ha szeretnének versenyképesek maradni – különféle bónuszokat kell ajánlaniuk a potenciális ügyfeleiknek. Minden szolgáltatás más és más ajánlatokkal próbálja magához csalogatni a játékosokat. Bizonyos kaszinók például 100%-os üdvözlő bónuszt kínálnak az újonnan regisztrált felhasználóknak az első befizetéskor, tehát megduplázzák az összeget, amelyet a regisztráció után befizettek és ez mellé sokszor ingyenes pörgetés is jár.

Az online kaszinók által kínált regisztrációs bónuszoknak két fő típusával találkozhatsz:

  • Ragadós (sticky) bónuszok: Olyan bónuszok, amelyekkel fogadhatsz és megtarthatod a nyereményeket, magát a bónuszpénzt azonban nem veheted ki.
  • Nem ragadós (non-sticky) bónuszok: Olyan bónuszok, amelyeket a fogadási követelmények teljesítése után megtarthatsz.

A ragadós és a nem ragadós bónuszok közötti különbség elsősorban abban rejlik, hogy míg a sticky bónuszok hozzákapcsolódnak az aktuális egyenlegedhez, addig a non-sticky bónuszok egy elkülönített egyenlegen lesznek tárolva. Ha megszereztél egy ragadós bónuszt, akkor teljesítened kell a meghatározott követelményeket, mielőtt kiutalhatnád magadnak a pénzed. A nem ragadós bónusz esetében, ha nyereményt szerzel, akkor bármilyen egyéb feltétel nélkül elvégezheted a pénzed kiutalását.

Az utóbbi típusú bónusz értékesebbnek számít, mint az előbbi, viszont általában kisebb összegeket takar. Ez persze nem azt jelenti, hogy a ragadós bónuszok értéktelenek, hiszen a számodra legideálisabb bónusz teljes mértékben a játékstratégiádtól függ.

Amit még érdemes figyelembe venned az üdvözlő bónuszokkal kapcsolatban, az a kaszinó által meghatározott fogadási követelmény. Ha például – a korábbi példánkhoz visszatérve – az online kaszinó egy 100%-os bónuszt kínál, és te 100 dollárt fizetsz be kezdésnek, akkor a kaszinó további 100 dollárt ír jóvá a számládon, így 200 dollár áll majd rendelkezésedre a játékhoz. Fel kell készülnöd azonban arra, hogy ezután meg kell majd fogadnod egy bizonyos összeget, mielőtt a platform engedélyezné a bónusz felvételét – ezt nevezzük fogadási követelménynek.

Egy online kaszinó például kijelentheti, hogy a bónusz összegének a 30-szorosát kell megfogadnod, mielőtt engedélyeznék számodra a pénz kivételét. A kaszinóhirdetések ezt a feltételt általában 30xB (befizetés és bónusz) formájában tüntetik fel. A 100 dolláros példánk esetén tehát a 30xB követelmény azt jelenti, hogy összesen 3000 dollár tétet kell megtenned, mielőtt felvehetnéd a pénzed. Ne feledd azonban, hogy a fogadások halmozottak, azaz nem kell egyből 3000 dollárt fogadnod egy menetben. Ami a fogadási követelményeket illeti, a 30xB az elfogadhatónak tartott felső határ.

Mivel az online kaszinóipar már évek óta alkalmazza a felhasználók elnyerését szolgáló trükköket, a játékosoknak tett bónuszajánlatok vonzereje egyre inkább csökken. A fogadási követelmények növekedésével egyidőben csökkent azoknak a játékoknak a listája, amelyekkel bónuszigényléskor játszani lehet. Ennek kettős oka van:

  1. A játékosok már évekkel ezelőtt rájöttek, hogy a regisztrációt követő üdvözlő bónusszal addig játszhattak a különböző low-house edge játékokkal, amíg a fogadási követelményeik nem teljesültek, majd visszavonhatták a számlájukon maradt összeget. Ez azt jelenti, hogy matematikailag előnyük volt a kaszinókkal szemben, tehát hosszútávon profitot termeltek.
  2. Mint mindannyian tudjuk, a kaszinók nem szeretik a pénzveszteséget, így a számukra előnytelen helyzetre reagálva megtiltották a bónuszok felhasználását a low-house edge játékok esetén, növelték a fogadási követelményeket és olyan szigorú szabályokat vezettek be, amelyek jelentősen bekorlátozták a bónuszokkal való játék során elérhető győzelmet.

Bár minden játékosnak más a kockázattűrése és a bónuszvágya, az üdvözlő bónuszok igénylése előtt a következő kérdéseket érdemes feltenned magadnak:

  • Szeretnél azonnal visszavonulni a játéktól, amint elértél egy nagyobb győzelmet?
  • Szeretnél szabadon játszani bármely általad választott játékkal?
  • Gyakran teszel nagy téteket az egyes játékmenetek során?
  • Nem tartod vonzónak azt az elképzelést, hogy a pénz átutalása érdekében hosszabb ideig kell játszanod?

 

Ha a fentiek közül bármelyikre igennel válaszoltál, akkor nem javasoljuk számodra az üdvözlő bónuszok igénybevételét. Ellenkező esetben pedig arra bíztatunk, hogy olyan kaszinót válassz, amelynél a bónuszösszeg maximum 30-szorosát kell megfogadnod. Mivel manapság nagyon kevés bónusz érhető el 30xB vagy annál kisebb fogadási követelmény mellett, előfordulhat, hogy keresgélned kell egy darabig.