Online Blackjack

A blackjack az egyik legnépszerűbb online kaszinójáték. Egyszerűen megtanulható, gyors tempójú, és egyetlen ellenféllel (az osztóval) kell megmérkőznöd, hogy elérd a 21-et vagy a lehető legközelebb kerülj hozzá.

A blackjack játékszabályai

Az észak-amerikai blackjack – más néven a 21-es játék – az elmúlt száz év egyik legnépszerűbb kaszinójátéka, amely mára az egész világon elterjedt. A 21. században népszerűségben ugyan megelőzték a nyerőgépes játékok, de továbbra is az egyik legkedveltebb kaszinókártyajáték maradt, és a mai napig szinte minden kaszinóban elérhető, mind online, mind offline.

Ha szeretnéd te is kipróbálni magad egy blackjack-játszmában, de még nem egészen világosak a blackjack szabályok, akkor jó helyen jársz. Az alábbiakban áttekintjük a blackjack alapvető játékszabályait, hogy a következő játék során a lehető legjobb esélyekkel indulhass.

Mi az a blackjack?

A blackjack egy kaszinójáték, amelyben a játékosok nem egymás, hanem a ház ellen játszanak. A játékosok célja, hogy a kezük összértéke közelebb legyen a 21-hez, mint az osztóé, anélkül, hogy 21 fölé mennének.

Milyen kártyával játsszák a blackjacket?

A blackjacket egy szabványos, 52 lapból álló nemzetközi kártyapaklival játsszák, amelyből a jokerek hiányoznak. Eredetileg a játékot egyetlen paklival játszották, a kártyaszámlálással szembeni ellenintézkedésként azonban a kaszinók bevezették a több pakliból álló játékokat, arra a téves feltételezésre alapozva, hogy a kártyaszámlálónak nehezebb lesz nyomon követnie az összes kártyát, ha több pakli van játékban. Emiatt a blackjack ma már általában egy-, két-, négy-, hat- vagy nyolcpaklis változatokban kerül forgalomba.

Meg kell jegyeznünk, hogy a blackjack online változatában gyakran sokkal több paklival találkozhatunk, mint ami a szárazföldi játékok esetén praktikus lenne.

Milyen értékkel rendelkeznek a kártyák?

A 2-től 10-ig terjedő számkártyáknak a blackjackben névértéke van, míg a bubik, dámák és királyok értéke 10. Az ász értéke mindig 11, kivéve, ha ez azt eredményezné, hogy a lapok száma meghaladja a 21-et, ebben az esetben ugyanis 1-es értéket kap. Minden olyan kezet, amelynek ászát 11-re értékelik, „soft” kéznek nevezünk.

A 10-es értékű kártyából és egy ászból álló kezdő leosztást blackjacknek nevezzük, és a másik blackjack kivételével minden más leosztást ver. Ha mind a játékosnak, mind az osztónak blackjackje van, az eredmény push (döntetlen), azaz sem a játékos, sem a bank nem nyer, a tétet pedig a játékos visszakapja.

Hogyan működik a blackjack?

A blackjack játékszabályai meglehetősen egyszerűek, amely a játék töretlen népszerűségének egyik fő oka. A cél az, hogy olyan lapjaink legyenek, amelyeknek összértéke a lehető legjobban megközelíti a 21-et, anélkül, hogy túllépné ezt az értéket. Az olyan leosztást, amely 21 fölé megy, bustnak nevezzük.

Mint már említettük, az élő blackjack-asztalnál a játékosok nem egymás ellen, hanem az osztó vagy a krupié ellen játszanak. Minden játékosnak tehát csak az osztó kezét kell legyőznie.

A blackjack-asztal egy félkört képez, ahol az osztó az egyenes oldal közepén áll, a játékosok pedig a kör íve mentén helyezkednek el. A kaszinóasztaloknál fogadási limitek vannak, amelyeket általában minimális és maximális tétként adnak meg. A játékhoz való csatlakozáshoz a játékos egyszerűen leül egy üres helyre, és az asztalon lévő megjelölt területre teszi a tétjét.

A blackjack-játék kezdetén a játékosok és az osztó két-két lapot kapnak. A játékosok lapjait általában képpel felfelé osztják ki, míg az osztónak egy képpel lefelé lévő, úgynevezett zárt lapja van.

Ha az osztónak egy 10-es lapja vagy egy ásza van képpel felfelé, a játékosoknak lehetőségük van biztosítási tétet tenni. A biztosításnak nincs köze a kör végeredményéhez, csupán egy mellékes fogadás arra, hogy az osztónak van-e blackjackje vagy sem. Ha a játékos a biztosítás mellett dönt, akkor az eredeti tét felének megfelelő kiegészítő tétet kell megadnia, amely akkor nyer, ha az osztónak blackjackje van.

Az osztó ezután megnézi a lefordított kártyáját, hogy kiderítse, van-e blackjackje. Ha igen, akkor feltárja a lapját, a forduló befejeződik, és minden játékos elveszíti eredeti tétjét, kivéve azt, akinek szintén blackjackje van. Ha egy játékosnak és az osztónak is blackjackje van, az eredmény push, a játékos tétje pedig visszajár. A biztosítási tétek 2:1 arányban kerülnek kifizetésre.

Ha az osztónak nincs blackjackje, a biztosítási tétek elvesznek, és minden játékos, akinek blackjackje van, nyer. Ezután a fennmaradó játékosok következnek. Az osztótól balra legmesszebb ülő játékostól kezdve öt különböző lehetőség áll a rendelkezésükre.

A játékosoknak el kell dönteniük, hogy megállnak (stand), ütnek (hit), feladják (surrender), dupláznak (double down) vagy osztanak (split). A krupié cselekszik utoljára, akinek egy 16-os vagy annál kisebb értéket kell eltalálnia, és 17-től 21-ig kell megállnia.

Miután minden játékos megtette a lépéseit, az osztó kijátssza a kezét a meghatározott szabályok szerint. Először feltárja a lefelé fordított kártyáját, majd addig veszi fel a lapokat, amíg a lapok száma el nem éri a 17-et vagy annál magasabbat. A soft 17-re vonatkozó szabályok (összesen 17, ahol egy ász 11-nek számít, például A+6) azonban kaszinónként eltérőek.

A játékosok akkor nyernek, ha a blackjack-kezük magasabb, mint a krupiéé, 21 vagy kevesebb, vagy ha a krupié bustol, azaz meghaladja a 21-et.